Städbolag och avtal

Är flyttstädning obligatoriskt eller går det att avtala bort?

Den varmare och ljusare säsongen står för dörren och med det går också antal bostadsaffärer upp. Vanligen sker fler flyttar under våren och inför skolstart i augusti, än under höst och vinterhalvåret – även om det förstås kan variera lite mellan olika år.

Står du inför en flytt den närmaste tiden har du förmodligen en hel del att tänka på. Det ska rensas och packas, ordnas med adressändring och flytt av abonnemang samt fixas med elavtal och liknande. Dessutom ska en flyttstädning utföras innan du lämnar över din gamla bostad till de nya som ska flytta in. Ett tidskrävande och ganska jobbigt moment som många drar sig för.

Men vad är det egentligen som gäller för flyttstädning? Är man som säljare skyldig att flyttstäda bostaden innan man lämnar över tillträdet, eller går det att avtala bort städningen på något sätt? Vad händer om man som säljare inte har utfört en flyttstädning på dagen för tillträdet?

Låt oss kika närmare på hur det ser ut och vad du behöver ha koll på.

Säljaren är ansvarig för flyttstädning – om man inte kommer överens om något annat

Grundregeln är att den som säljer sin bostad – eller säger upp en hyresrätt – är ansvarig för att huset eller lägenheten är flyttstädad på tillträdesdagen. En ordentlig flyttstädning ska vanligen inkludera:

  • dammsugning och våttorkning av alla golv
  • komplett rengöring av kök och badrum – inklusive invändig rengöring av vitvaror, skåp och lådor
  • fönsterputsning
  • avtorkning av element, fönsterbrädor, dörrar, lister, foder, socklar samt alla kontaktytor – till exempel lampknappar och handtag
  • avkalkning i dusch och rengöring av golvbrunn

För att bostaden ska vara så ren som möjlig när tillträdet lämnas över görs en flyttstädning mest lämpligt så nära inpå tillträdesdagen som möjligt. Allra helst en eller två dagar innan bara.

Säljarens ansvar för flyttstädning gäller alltid så länge köpare och säljare inte kommer överens om något annat. Ofta nämns säljarens ansvar för den sista städningen i det kontrakt som upprättas för bostadsaffären.

Ingen fast regel

Även om grundregeln alltså är att säljaren står för flyttstädningen, är det inte en fast eller på något sätt lagstadgad regel som inte kan förhandlas bort. Det viktigaste är att köpare och säljare är överens om vad som gäller och att det inte finns några tveksamheter eller otydligheter i kontraktet om vem som ska stå för städningen.

Situationer då säljarens skyldighet att flyttstäda kan avtalas bort är till exempel om köparen vill använda det för att krydda sitt bud eller vid förhandling om tillträdesdatum. Önskar man som köpare till exempel få tidigare tillträde än vad säljaren först hade tänkt sig, kan man erbjuda sig att ombesörja flyttstädningen själv för att på så vis bespara säljaren lite tid.

Vad händer om man inte flyttstädar?

Att strunta i flyttstädningen eller inte göra det ordentligt kan bli ett trist och kostsamt misstag. Har du sålt en bostad utan någon speciell överenskommelse om flyttstädningen är du ansvarig för att bostaden lämnas över ren och välstädad. Är städningen bristfällig kan du bli tvungen att göra om det, alternativt betala för en ny flyttstädning.

Har du sålt din bostad och vill försäkra dig om att flyttstädningen verkligen blir noggrant utförd – utan att behöva rodda med den själv? Hör av dig till oss så hjälper vi dig.

23 Aug 2022